Flash content.

Dagboek: Bijlage 3: Dubbelzinnige plakaatjes, bordjes en andere statements

7/3/2006

Tijdens de ellenlange slepende dagen van de inforeis zijn we er massa’s tegengekomen. Berichtjes in alle maten, vormen en kleuren die er op een of andere manier maar niet in slaagden om hun boodschap op een duidelijk verstaanbare manier naar ons toe te communiceren. Het is wel zo dat we met een berichtje als ‘Deur manueel zacht sluiten ’ inderdaad wel doorhebben dat men hoopt dat we de deur niet als een razende zot met alle kracht in onze armen dichtsmijten, maar wat staat dat woordje ‘manueel’ precies te doen?

‘Manueel sluiten? Hoe zouden we het anders doen? Met onze piet?’ is ook een mogelijke reactie die door dergelijk verwarrend taalgebruik kan uitgelokt worden. Het zegt misschien wel iets over zijn persoon als mijn kompaan Bachir dat bericht onmiddellijk op die manier interpreteerde… maar toch, het blijft verwarrend. Het zijn trouwens niet alleen de amateuristische deurplaatjes die verwarring zaaien. Professionele aanwijzers kunnen ook behoorlijk dubbelzinnig zijn. En omwille van hun professionele overkomen daarom ook betrekkelijk angstaanjagend. Als wij op Linkeroever voorbij een groot ziekenhuis wandelen, en wij zien naast de ingang een richtingaanwijzer met het opschrift ‘Kunstnier →’, dan lijkt er ons geen vuiltje aan de lucht. Maar als er onder dat bord nóg een aanwijzer hangt met daarop ‘Ingang leveranciers → ’, dan maken we ons op zijn minst gezegd zorgen. Het lugubere beeld van een bestelwagen volgeladen met verse bebloede mensennieren die zijn nieuwe levering op de afdeling ‘Verse Transplantaties van Linkeroever’ komt lossen springt dan onvermijdelijk in onze gedachten. Maar we laten ons zeker niet altijd zo snel van ons stuk brengen. Een professioneel uitziend bordje alleen maakt een bericht nog niet geloofwaardig. Vergulde naamplaatjes zien er inderdaad mooi uit, maar dat op zich is niet genoeg om ons om de tuin te leiden met de meest ongeloofwaardige zever. Dat was blijkbaar wat meneer Klaus probeerde te doen toen hij het naambordje liet vervaardigen waarop hij zichzelf ‘Deskundige ’ laat noemen. Deskundige in wat als we vragen mogen? Of gewoon deskundige in het algemeen? Deskundige in van alles en nog wat? Dan bent u deskundige in wel bijzonder veel moeten we zeggen. Dat moeten ongelofelijk intensieve studies zijn geweest die u daarvoor hebt gedaan. Andere hooggediplomeerde mensen blijven nog redelijk bescheiden en zetten enkel ‘Psycholoog’, ‘Geriatrisch deskundige’ of gewoonweg ‘Huisarts’ op hun vergulde plaatje. Maar u, u beweert hier maar zo-even ‘deskundige’ te zijn in het algemeen. Denkt u dat uw collega’s dat nog geloofwaardig zullen vinden? Als uw ‘deskundigheid’ zich beperkt tot een aantal afgelijnde gebieden is dat niets om u voor te schamen hoor. Ettelijke van uw collega’s, zoals deze ’deskundige’ in de tuinbouwkunde , komen tenminste openlijk uit voor hun beperkingen. Wij gaan daarvoor immers ook niet op hem neerkijken.

‘De kat kan wél terug naar boven maar is alleen maar krols!, OK?’ was een statement dat veel minder professioneel was ingekleed, maar des te dubbelzinniger was. Ging het hier nu over een onschuldig berichtje dat ons informeerde over een lief klein ongecastreerd katje dat zich iets te enthousiast tegen de benen van bezoekers komt vlijen, of was het een dreigboodschap die ons waarschuwde dat er een botergeile kater met een staart van een meter tachtig tussen zijn poten door de steegjes sluipt en er niet van terugschrikt om onoplettende voorbijgangers te bespringen? We zijn er gelukkig niet proefondervindelijk moeten achterkomen. Dan hebben we toch nog liever een de vele, meer menselijke en minder agressieve, manieren om krolsheid af te reageren die we gezien hebben, hoe ongebruikelijk ze ook mogen zijn .
Niet alle menselijke manieren om dergelijke lusten bot te vieren zijn even onschuldig natuurlijk. Er is altijd nog de verwerpelijke groep perverselingen die zich met een simpele brievenbusfetisj niet tevreden kunnen stellen en op de onschuldigen azen om aan hun trekken te komen. Zo hebben we tot onze ontsteltenis de sporadische aanwijzingen gekregen van een heuse ondergrondse studentenhandel die aan de gang is in Antwerpen. Ze worden blijkbaar uit hun zorgeloze studentenleven geschaakt en als menselijk vee op de studentenmarkt verhuurd . Antwerpen een studentenstad? We vrezen dat het maar al te waar is.


Het dagboek is gebaseerd op waar gebeurde feiten. Verwijzingen naar en beschrijvingen van personen komen meestal overeen met de werkelijkheid, maar worden soms overdreven en in het belachelijke getrokken. Het is in geen geval de bedoeling bepaalde personen te beledigen, het is enkel en alleen de bedoeling entertainende literatuur aan te bieden.





Contact | © 2006 NEE | webdesign, fotografie en graphics door NEE